De Tuin en de Reality Check

Ik droomde van een tuin.

Maar wat ik niet goed door had: ik droomde van een Belgische tuin in Spanje.

Dus toen ons huisje er eindelijk stond, en dat lapje grond erachter lag te wachten op het wonder dat een tuinier (ik dus) daar zou verrichten, kwam de tuinier in kwestie langzaam tot het besef dat deze grond verschilde van haar geboortegrond. Dat er op deze grond een ander soort, robuuster onkruid groeide en dat deze grond een ander soort insekten aantrok. Geen idyllische lieveheersbeestjes, geen citroenvlinders, geen meikevers. Wel het soort insekten dat je gewoon wég wil hebben, hoe ecologisch ingesteld je voor de rest ook bent. Gras bleek ook niet vanzelfsprekend, en de wanna-be tuinier merkte tot haar ontzetting dat het enige grasveld in de buurt -dat van het park- er enkel zo bijlag omdat het stevig bespoten werd.

Het kostte haar een jaar om dit alles en de gevolgen ervan tot zich te laten doordringen en ondertussen bleef de tuin er brak bijliggen. Onkruid schoot op en verdorde onder de hete zomerzon. De hond groef putten. Kinderen speelden na een stortbui in de modder. Hier en daar groeiden er klaprozen.

Uiteindelijk drong de echtgenoot aan op een plan. Plastic gras, stelde hij voor. Zoals de buren links en rechts. Maar de tuinier-in-spe zei: over mijn lijk. Een tuin vol plastic? Ze was nog net genoeg ecologista om zich daartegen te verzetten. Ze wou iets echts. Geen plastic, geen beton met houtstructuur-imprint. Tegels dan maar. Een lekker groot terras. En een open stukje aan de zijkant, waar ze op een paar vierkante meter toch nog zou trachten de harde mediterraanse grond te bedwingen. En een boom te planten.

En nu ligt daar het terras en is ze eigenlijk wel opgelucht, want het ziet er echt uit en het schept ruimte, en misschien is tuinieren toch meer iets voor echte tuiniers. Misschien moet ze eerst maar eens klein beginnen, met een paar plantjes in bloempotten. Op dat mooie, grote, nieuwe terras.

 

terras

 

 

3 thoughts on “De Tuin en de Reality Check

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s